Misz-masz czyli makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Dziś chciałam Wam przedstawić szpinak w bardzo smacznym wykonaniu. Wiadomo, że szpinak choć zdrowy wygląda nie apetycznie a dzieci? Oj nawet nie próbują go. Od razu mówią "fujj, ble". A to przecie źródło żelaza, jak ważnego w naszym organizmie!

Składniki:
szpinak mrożony (opakowanie)
serek topiony
2 łyżki śmietany 12%
3 ząbku czosnku
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia (około 3 łyżek)
pierś z kurczaka
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i smażymy.
Roztapiamy masło, dodajemy pokrojone ząbki czosnku oraz szpinak prosto z opakowania. Gdy szpinak się rozpuści zmniejszamy ogień aby "poddusić" go. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy serek. Mieszamy, aby serek całkowicie się roztopił. Dodajemy śmietanę. Na koniec dodajemy wcześniej usmażoną pierś z kurczaka. Mieszamy.
Gotujemy makaron według przepisu. Najlepiej pasuje tu penne, ale wedle uznania:) Makaron polewamy sosem ze szpinakiem i kurczakiem. I gotowe:)
Zatem smacznego:)
Moja Zuza uwielbia szpinak w tej postaci.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam taki makaronik, duża porcja witamin i żelaza :) pycha

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blogująca mama dwójki , Blogger