Chlebek domowy cebulowo-rozmarynowy


Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 opakowanie drożdży
  • 0,5 l ciepłego mleka
  • odrobina ciepłej wody
  • sól
  • łyżka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 1 łyżka rozmarynu
Jak robimy? To nie takie trudne jakby miało się zdawać:)

Cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy drożdże, (które wcześniej  rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dobrze mieszamy). Odstawiamy zaczyn na 40 minut, by trochę wyrósł.

Następnie

Dodajemy mąkę, odrobinę soli i olej. Zagniatamy ciasto o takiej samej konsystencji jak na pierogi. Prószymy z wierzchu mąką. Pozostawiamy do ponownego podrośnięcia. Jeśli trzeba, dodajemy więcej mąki.

W międzyczasie

Kroimy cebulę w kostkę. Smażymy ją na oleju na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekany rozmaryn. Tak przygotowaną cebulkę z rozmarynem odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu.

Dalej

Przygotowaną cebulkę z rozmarynem dodajemy do ciasta. Delikatnie zagniatamy. Formujemy z ciasta placki wielkości słonecznika i grubości 1 cm. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 8 minut, następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze kilka minut, aż będą złociste. Chleb podajemy z polskim słonym masłem. Choć ja uwielbiam z ogórkiem kiszonym i smalcem ze skwarkami:)

Pychaaaaa!!!!

3 komentarze:

  1. O mniam, ale bym zjadła taki chlebek! Na pewno pachnie bosko :D
    justsayhei.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Kąsałabym :))
    Niestety, na tą chwilę szczyt moich kulinarnych umiejętności to jajko w koszulce :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pasjonatem domowego wypieku chleba i robię go regularnie. Zrezygnowałem z drożdży na rzecz zakwasu, który jest dla mnie czynnikiem magicznym. Polecam ci spróbować chleba na zakwasie. Oszalejesz z rozkoszy. ;-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blogująca mama dwójki , Blogger