Chlebek domowy cebulowo-rozmarynowy
- 1 kg mąki
- 1 opakowanie drożdży
- 0,5 l ciepłego mleka
- odrobina ciepłej wody
- sól
- łyżka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- olej do smażenia
- 2 cebule
- 1 łyżka rozmarynu
Cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy drożdże, (które wcześniej rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dobrze mieszamy). Odstawiamy zaczyn na 40 minut, by trochę wyrósł.
Następnie
Dodajemy mąkę, odrobinę soli i olej. Zagniatamy ciasto o takiej samej konsystencji jak na pierogi. Prószymy z wierzchu mąką. Pozostawiamy do ponownego podrośnięcia. Jeśli trzeba, dodajemy więcej mąki.
W międzyczasie
Kroimy cebulę w kostkę. Smażymy ją na oleju na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekany rozmaryn. Tak przygotowaną cebulkę z rozmarynem odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu.
Dalej
Przygotowaną cebulkę z rozmarynem dodajemy do ciasta. Delikatnie zagniatamy. Formujemy z ciasta placki wielkości słonecznika i grubości 1 cm. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 8 minut, następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze kilka minut, aż będą złociste. Chleb podajemy z polskim słonym masłem. Choć ja uwielbiam z ogórkiem kiszonym i smalcem ze skwarkami:)
Pychaaaaa!!!!
O mniam, ale bym zjadła taki chlebek! Na pewno pachnie bosko :D
OdpowiedzUsuńjustsayhei.blogspot.com
Wygląda przepysznie! Kąsałabym :))
OdpowiedzUsuńNiestety, na tą chwilę szczyt moich kulinarnych umiejętności to jajko w koszulce :D
Jestem pasjonatem domowego wypieku chleba i robię go regularnie. Zrezygnowałem z drożdży na rzecz zakwasu, który jest dla mnie czynnikiem magicznym. Polecam ci spróbować chleba na zakwasie. Oszalejesz z rozkoszy. ;-)
OdpowiedzUsuń