Pizza w domu zagościła!
Heeej! Uwielbiacie pizzę? Ja uwielbiam. Ale taką na grubym spodzie, z dużą ilością sera i taką ...co sama zrobię bo nigdy w niej nie ma niczego za mało!
Dziś przedstawiam Wam przepis na pizzę mojego wykonania:)
Składniki na ciasto:
Mleko zagrzewamy dodajemy drożdże i rozpuszczamy. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy. Kładzemy nań szmatkę (czystą!!!) i czekamy tak około 15 minut. Niech drożdże zaczną "pracować".
Dalej.....
Na stolnicę wysypujemy nasze 2 szklanki mąki, dodajemy roztopione drożdże wodę oraz olej. Wyrabiamy ciasto. Przysłowiowe 100 wyrobień. Ciasto musi pracować! I kładziemy do miski, głębokiej, bo przecież nam wyrośnie! nakładamy nań szmatke i czekamy... tak 30 minut w zupełności wystarczy aby cisato wyrosło:)
Składniki na sałatkę:
1 mała kapusta pekińska
2 ząbki czosnku
jogurt naturalny
sól [pieprz
Kapustę kroimy cieniutko, ząbki czosnku siekamy, wszystko razem wymieszamy z jogurtem dodajemy odrobinę soli i łyżeczkę pieprzu. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki
Do "farszu"pizzy potrzeba:
1 opakowanie oliwek
200 gram pieczarek
koncentrat pomidorowy
30 dag sera żółtego
szynka
cebula
Szynkę, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę.
Gdy ciasto nam wyrośnie (nie wałkujemy!), odrywamy kawałek ciasta i wyrabiamy w ręku kulę aby powstał placek. Wklamy do okrągłej ((lub jak nie macie to do prostokątnej) blachy naoliwionej wcześniej oliwą i posypaną odrobiną mąki.
Ciasto smarujemy sporą ilością koncentratu pomidorowego, układamy szynkę, cebulę, pieczarki, oliwki oraz tarty ser (ja uwielbiam go duuuużo!). Na sam wierzch sypiemy zioła ( bazylia, oregano, zioła prowansalskie) - jednak nie przesadźmy, to ma być odrobina.
Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego oczywiście, tak na 180 stopni, na 20 minut:)
Na koniec gdy wyjmiemy pizzę, na nią kładziemy smaczną sałatkę z kapusty:)
pyyyycha
Zazwyczaj z tego przepisu wychodzą mi 3 pizze i zawsze robię 3 rodzaje. Także włsna pizza jest najlepsza, nie dosść że tańsza od specjałow lokali miejskich to możemy zrobić taka na jaką mamy ochotę i z jakim chcemy dodatkiem:)
A Wy robicie w domu pizzę? Czy wolicie kupną?:)
Dziś przedstawiam Wam przepis na pizzę mojego wykonania:)
Składniki na ciasto:
- 100 ml oleju
- 2 szklanki mąki (+odrobinę dosypujemy gdy wyjdzie za rzadkie)
- 1/4 kostki drożdży świeżych
- 100 ml wody
- 200 ml ciepłego mleka
- szczypta soli i cukru
Mleko zagrzewamy dodajemy drożdże i rozpuszczamy. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy. Kładzemy nań szmatkę (czystą!!!) i czekamy tak około 15 minut. Niech drożdże zaczną "pracować".
Dalej.....
Na stolnicę wysypujemy nasze 2 szklanki mąki, dodajemy roztopione drożdże wodę oraz olej. Wyrabiamy ciasto. Przysłowiowe 100 wyrobień. Ciasto musi pracować! I kładziemy do miski, głębokiej, bo przecież nam wyrośnie! nakładamy nań szmatke i czekamy... tak 30 minut w zupełności wystarczy aby cisato wyrosło:)
Składniki na sałatkę:
1 mała kapusta pekińska
2 ząbki czosnku
jogurt naturalny
sól [pieprz
Kapustę kroimy cieniutko, ząbki czosnku siekamy, wszystko razem wymieszamy z jogurtem dodajemy odrobinę soli i łyżeczkę pieprzu. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki
Do "farszu"pizzy potrzeba:
1 opakowanie oliwek
200 gram pieczarek
koncentrat pomidorowy
30 dag sera żółtego
szynka
cebula
Szynkę, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę.
Gdy ciasto nam wyrośnie (nie wałkujemy!), odrywamy kawałek ciasta i wyrabiamy w ręku kulę aby powstał placek. Wklamy do okrągłej ((lub jak nie macie to do prostokątnej) blachy naoliwionej wcześniej oliwą i posypaną odrobiną mąki.
Ciasto smarujemy sporą ilością koncentratu pomidorowego, układamy szynkę, cebulę, pieczarki, oliwki oraz tarty ser (ja uwielbiam go duuuużo!). Na sam wierzch sypiemy zioła ( bazylia, oregano, zioła prowansalskie) - jednak nie przesadźmy, to ma być odrobina.
Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego oczywiście, tak na 180 stopni, na 20 minut:)
Na koniec gdy wyjmiemy pizzę, na nią kładziemy smaczną sałatkę z kapusty:)
pyyyycha
Zazwyczaj z tego przepisu wychodzą mi 3 pizze i zawsze robię 3 rodzaje. Także włsna pizza jest najlepsza, nie dosść że tańsza od specjałow lokali miejskich to możemy zrobić taka na jaką mamy ochotę i z jakim chcemy dodatkiem:)
A Wy robicie w domu pizzę? Czy wolicie kupną?:)
Potwierdzam, to bardzo dobry przepis, bo sama robie właśnie z tego przepisu od wielu lat już i zawsze wychodzi!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę! Jest dobra na każdą okazję ;)
OdpowiedzUsuńAle wypas! Piękna pizza! Jak uzyskałaś taki doskonały kształt? Mi zawsze placki potworki wychodzą :D
OdpowiedzUsuń