Bez cukrowe rogaliki z powidłami czyli testujemy z Krokusem
Na spotkaniu blogerek w Gdyni dostałam do przetestowania powidła Krokus. Pomysłów na nie było co nie miara. Jednak od jakiegoś czasu chodziły za mną rogaliki, także musiałam zrobić.
Zdrowe przekąski dla dzieci, bo bez cukru. Same powidła są na bazie jedynie owoców. Także zdrowe i naturalne.
Składniki
- 150 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1/4 kostki drożdży świeżych
- 100 ml wody
- 200 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
Przygotowanie
Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy odrobinę mąki.
Następnie
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na cienkie, okrągłe placki. Przy pomocy noża lub radełka tniemy każdy z okręgów na cienkie trójkąty.
Na każdym trójkąciku układamy ok 1 łyżkę powideł.
Dalej
Delikatnie zlepiamy końce ciasta i formujemy zgrabne rogaliki. Każdego smarujemy rozmąconym jajkiem.
Możemy posypać makiem lub brązowym cukrem. Jednak ja zrobiłam dziś bez dodatków.
Kolejno
Układamy nasze rogaliki na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Świetne ! Takie bezcukrowe rogaliki będą na pewno świetną alternatywą dla dzieci, ale też i dla starszych a dodatkowo będą mieć mniej kalorii niż zwykłe :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie >> MÓJ BLOG <<
Super aż mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńTak oto jestem zmuszona zrobić jakiś wypiek;)
Zawsze się zastanawiałam jak pozwijać ciasto w kształt rogalika ;D
OdpowiedzUsuń