Tort z nadzieniem z soku
Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na tort... Bardzo nietypowy bo z Kubusia. Tak właśnie użyłam tego soku, który nie raz kupuję dzieciom:) Tort w wykonaniu jest baaardzo prosty, jak większość moich przepisów. Na domiar złego jest smaczny i tani:) No i troszkę kaloryczny:) Ale czasem można pozwolić sobie na odrobinę przyjemności. Jeśli nie mamy soku Kubusia, to możemy zastąpić innym 100 procentowym sokiem.
Tort jest kwaśno-słodki. Moja starsza jak zobaczyła,że ciasto jest z sokiem to wyjadała tylko pomarańczowe nadzienie.
Biszkopt zrobiłam z przepisu, który znajdziecie Tu . Robiony na parze, zawsze mi wychodzi:)
To teraz zabieramy się za masę.
Co potrzebujemy?
- 1 litr soku pomarańczowo-marchewkowego Kubuś lub innego 100% soku (może być z bananem i marchwią )
- 3 budynie waniliowe
- 300 ml śmietanki kremówki
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
To robimy:)
Połowę soku przelewamy do rondelka i gotujemy.
Drugą połowę wlewamy do miski, dodajemy budynie i mieszamy.
Do gotującego soku wlewamy nasze rozpuszczone budynie i mieszamy energicznie aby nie porobiły się grudki. Gdy już będzie gęsty odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder, mieszamy i wlewamy żelatynę, delikatnie mieszamy.
Ostudzony biszkopt kroimy na pól. Na jedną część wlewamy tężejący budyń. Kiedy już zastygnie, kładziemy na nim drugi krążek ciasta, na który wykładamy grubą warstwę bitej śmietany.
Kolejno wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną, aby dokładnie zakryła ciasto.
Możemy ozdobić startą czekoladą i pomarańczą tak jak zrobiłam to ja:)
Wstawiamy do lodówki. I gotowe moi kochani:)
Robiłam taki tort na urodziny mojej mamy:) pyszny:)
Wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńZapraszam do MNIE
Ciekawy pomysł :) Lubię takie niekonwencjonalne ciasta jak marchewkowe albo szpinakowe :) Z kubusiowym jeszcze się nie spotkałam.
OdpowiedzUsuń