Biszkopt robiony na parze
Trudno zrobić idealny biszkopt. Często nam opada, albo wyrośnie nie równomiernie. Dziś chciałam Wam przedstawić przepis mojej prababci. Nie jest trudny do przygotowania. Jednak powiem Wam,że z tego biszkoptu wychodzą mi blaty tak grube, że mogę zrobić dwa torty!!!Robimy go na parze, w żadnym wypadku nie używamy miksera czy innego robota. Stary sposób, także potrzeba metalowej ubijaczki, ewentualnie silikonowej.
Dobrze, co więc potrzebujemy?
- 6 jaj
 - 1,5 szklanki cukru
 - 1 proszek do pieczenia
 - 1 szklanka mąki tortowej
 - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
 
Cukier i jaja ubijać na parze aż będą gęste i jasne. Wsypać mąkę porcjami (łyżkami) i ucierać. Wlać do blachy. Piec 45 minut.





Nie znam tego sposobu, ale chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń