Wiosenny misz-masz
Przyszła wiosna. Ja już ją czuję. Płaszczyk zmieniłam na skórę. Kozaki w trampki. Czapka poszła won a szalik zamieniłam na komin:) Na spacerki wychodzę codziennie i to pół dnia na nim spędzam. Kocham wiosnę. Uwielbiam te świeże powietrze. Oraz nowości, które pojawiają się po zimie na moim stole. Zupki oraz sałatki i "zielsko"; teraz to będę serwować sobie i mojej rodzince:)
Dziś moi kochani chciałam Wam zaserwować sałatkę
"gyros" z kurczakiem:) Proste danie o niebanalnym smaku, zachęci niejednego do skosztowania. Jesteś na diecie? Teraz modne jest wszystko "fit" , to zachęcam do zrobienia tejże sałatki:)
Składniki:
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- 1 średniej wielkości kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cała pierś kurczaka
- 1 por
- przyprawa do kurczaka/gyrosa/kebab
- majonez/jogurt grecki
- keczup
No to zaczynamy
- Pierś pokroić w kosteczki, posypać przyprawą. Przykryć i odstawić do lodówki na godzinę.
Następnie
Kawałeczki kurczaka smażymy na oleju.
Kolejno warzywa:
- Wszystkie (prócz kukurydzy:)) myjemy, płuczemy.
- Kapustę kroimy w cienkie, ale bez przesady, paseczki. Pomidory, paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę. Por(białą część) kroimy w cienkie krążki.
- Wszystkie warzywa (te pokrojone oraz kukurydzę) wkładamy do misy.
- Jeśli kurczak jest już ostudzony również go wkładamy do misy. Mieszamy. Dodajemy 4 łyżki stołowe keczupu oraz w zależności;
a) 200 g jogurtu greckiego wersja fit:)
b) 100 g majonez
Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Aby wszystko się przegryzło.
Ja zazwyczaj zostawiam na noc i następnego dnia pychotka:)
Także do dzieła:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńGyros mniamiii- dawno nie robiłam, muszę go wpisać gdzieś w najbliższy tydzień.
UsuńPozdrawiam
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Robię często tą sałatkę i uwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuń---------------------------
http://fashionelja.pl
Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuń