Biszkopt robiony na parze


Trudno zrobić idealny biszkopt. Często nam opada, albo wyrośnie nie równomiernie. Dziś chciałam Wam przedstawić przepis mojej prababci. Nie jest trudny do przygotowania. Jednak powiem Wam,że z tego biszkoptu wychodzą mi blaty tak grube, że mogę zrobić dwa torty!!!Robimy go na parze, w żadnym wypadku nie używamy miksera czy innego robota. Stary sposób, także potrzeba metalowej ubijaczki, ewentualnie silikonowej.

Dobrze, co więc potrzebujemy?


  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej


Cukier i jaja ubijać na parze aż będą gęste  i jasne. Wsypać mąkę porcjami (łyżkami) i ucierać. Wlać do blachy. Piec 45 minut.



1 komentarz:

Copyright © 2014 Blogująca mama dwójki , Blogger