Tort na chrzciny z serkiem mascarpone i kremówką

tort na chrzciny chrzest chrzestna chrzestny mama tata prezent na roczek słodki tort dobry tort przepis bardzo łatwy przepis na tort tani tort jak łatwo zrobić dla laika

Jestem roztrzepana. Kto mnie zna ten wie ,że jakbym nie chciała wszystko zawsze odkładam na ostatnią chwilę. Za dużo obowiązków albo po prostu taka moja natura i nawet wieeelki kalendarz nie pomaga mi w tym. Na chrzciny jakby nie było wypada aby był tort, tak już się przyjęło. Ja zapominalska w niedzielę obdzwaniam wszystkie cukiernie, aby na wtorek upiekły tort dla mojej młodszej na chrzciny. Pomyślałam sobie po prostu ,ze nie będę miała głowy i czasu na stanie przy garach i martwienie się bo  może przecież się nie udać.. po co mam się  niepotrzebnie stresować. No ale oczywiście z moim szczęściem cukiernie odmówiły, gdyż"za mało" czasu mają. Cóż.. w dobie internetu i mojej wyobraźni stworzyłam coś:) torty robiłam już setki razy ale tym razem zachciało mi się eksperymentować i nie żałuję. Bo wyszło mi świetnie- taka skromna jestem. Jak na pierwszy raz zabawy z masą cukrową to myślę ze wyszło całkiem nieźle. W smaku boski a wygląd tez myślę całkiem przyjemny:) Smaku Wam nie przedstawię ale zachęcam poniższym przepisem do własnego zrobienia:) Nie powiem czy jest łatwy czy trudny do zrobienia bo to zależy od umiejętności:) Jednak troszkę czasochłonny.. Najpierw robimy biszkopt, później nadzienie oraz taki podkład pod masę cukrową. I na koniec moja pierwsza w życiu zrobiona od podstaw masa cukrowa, która jest słodka ale zjadliwa i o niebo lepsza od tych kupnych. Bez masy cukrowej możemy ozdobić owocami lub napisem:) Wszystko zależy już od naszej wyobraźni:)
Zawsze robię biszkopt na parze. Korzystam z tego przepisu ------>KLIK

Nadzienie- krem śmietankowy 

Składniki:
400 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
120 g cukru pudru
aromat do ciast -ja użyłam tu migdałowego (był idealny do dalszej kompozycji)

Wykonanie:
Do miski przelewamy śmietanę i dokładnie ubijamy (śmietana powinna być mocno schłodzona-ja włożylam ją na chwilę do zamrażalnika aby się zbiła),
Powoli dodajemy przesiany cukier puder (po to aby nie powstawały grudki).
Następnie serek mascarpone a na koniec aromat migdałowy. Skadniki muszą się dobrze połączyć. Wszystko musimy schłodzić w lodówce dosłownie kilka minut aby wygodnie można było wyłożyć na biszkopt.

Przestygnięty biszkopt kroimy na dwie części abyśmy mieli dwa blaty.

Do miseczki wlewamy aromat rumowy oraz sporą szklankę wody. Mieszamy. Blat  nasączamy naszą mieszanką. Najlepiej pędzelkiem. Cały blat pokrywamy naszym schłodzonym nadzieniem. Chłodzimy. 

Krem maślany, czyli podkład pod masę cukrową
Składniki:
1 kostka masła miękkiego (najlepiej Palma)
2 żółtka
2 szklanki cukru pudru
aromat waniliowy

Wykonanie:
Masło ucieramy do momentu aż jej kolor będzie jasny. Powoli dodajemy 1 żółtko oraz 1 szklankę cukru pudru na przemian.
Tak przygotowany krem maślany pokrywamy cały tort; wierzch i brzegi tortu:)
tort na chrzciny na chrzest jak zrobić tort tort od podstaw chrzest święty prezent na roczek



Tort jest gotowy. Jednak ja pobawiłam się jeszcze z masą cukrową. 

tort na chrzciny, tort na okazje, łatwy tort, tort z masą cukrową, jak zrobić masę cukrową

tost na chrzciny, tort na chrzest święty, jak zrobić tort, przepis na tort, łatwy przepis na ciasto, tort z serkiem mascarpone i kremówką, tort z masą z serka mascarpone

10 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi mega smaka <3 a tort piękny:)
    Panie w cukierniach zależy na jakie się trafi, z prZyjaciółką kilka dni przed impreza zamowilysmy torcik bez problemów ale zależy od ludzi :)
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  2. twój tort jest piękny- wiesz czemu? bo jest "domowy", nie sztuczny, nie przesadzony, jest idealny. I to sie ceni najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękny może nie ale tak mi się podobała zabawa z masą cukrową,że będę się starać nad "wyglądem":) W smaku był bardzo dobry- tak chwalili goscie:)

      Usuń
  3. Z serkiem mascarpone to brzmi pysznie! Na pewno był lekki i bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda mega pięknie i smakowicie, chętnie wypróbuje przepis :) pozdrawiam i zapraszam do nas https://siostrydajarade.blogspot.com/2016/07/odzywczo-regenerujacy-balsam-do-ust-sos.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię robić domowe torty, bo te z cukierni są zazwyczaj za słodkie (poza tortami z gdyńskiego Domu Czekolady, które kocham miłością bezgraniczną ;) ), ale biszkopt najczęściej kupuję w lokalnej piekarnio-cukierni, bo jeszcze nigdy mi nie wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt nie jest taki trudny do zrobienia. Trzeb atrzymać się tylko reguły aby nie zaglądać do niego w czasie pieczenia, bo wtedy może nam opaść i zazwyczaj tak się dzieje. Pieczemy zazwyczaj 45minut. POlecam zrobienie biszkoptu na parze (na blogu jest przepis) gdzie biszkopt wychodzi mega duży. Jeśli nawet Ci opadnie to spokojnie zrobisz tort. Dla mnie jeden bizkopt starcza na dwa torty dwublatowe:)

      Usuń
  6. Brawo!! Ja bym się nie podjęła.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mówiąc szczerze niestety nie podoba mi się... Jak dla mnie tort to min. 3 warstwy ciasta... Co do wyglądu to trochę słabo to wyszło. Życzę powodzenia przy kolejnych tortach ��

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blogująca mama dwójki , Blogger