Babka o smaku cytrynowym z masą chałwową


Babka o smaku cytrynowym odmajonezy-ketrzyn.pl/jest bardzo prosta w wykonaniu. Choć jest to ciasto "z proszku"jest bardzo pyszne. Trochę urozmaiciłam przepis i chciałam Wam przedstawić przepis na babkę cytrynową z masą chałwową. Nie jestem wielkim lubisiem chałwy, to ciasto bardzo mi smakuje:) Może i Wam posmakuje?:)





Od Firmy:

"to tradycyjny wypiek wzbogacony o wyjątkowy składnik. Ma przepyszny smak i ożywczy cytrusowy aromat. Możemy dodatkowo go wzmocnić, polewając ciasto słodkim lukrem i posypując drobinami kandyzowanej skórki. W ten sposób powstaje idealne połączenie, które doskonale pasuje np. do popołudniowej kawy czy na spotkania z przyjaciółmi. Jest idealna na deser. Przygotowanie babki jest błyskawiczne i tak proste, że można w nie włączyć nawet małe dzieci. Efekty słodkiej współpracy znikają z talerzy w kilka chwil! "

Babkę o smaku cytrynowym robimy według przepisu na opakowaniu.

Do masy chałwowej potrzebujemy:
200 gram chałwy zwykłej
150 gram chałwy orzechowej
2 budynie śmietankowe
1 aromat waniliowy
pół szklanki mleka 
5 łyżek wody
3 łyżki cukru
100 gram masła roślinnego

Jak przyrządzamy?
do rondelka wsypujemy dwa budynie, dodajemy 3 łyżki cukry, mleko, margarynę oraz wodę. Wszystko gotujemy aż do momentu powstania budyniu. Studzimy. Chałwę kruszymy. Ucieramy budyń i powoli wsypujemy chałwę. Na koniec dodajemy aromat i mieszamy. Masa powinna wyjść "tłustawa". 

Ostudzoną babkę kroimy na dwie części. Spód polewamy 2 łyżkami rumu zmieszanym z 2 łyżkami wody.
Smarujemy masą chałwową. Kładziemy drugą część ciasta.

Do polewy czekoladowej potrzebujemy:
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła roślinnego
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Jak robimy?
Wszystko zagotowujemy do powstania "papki"-gęstej polewy. Polewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Aby się wszystko"przegryzło" na ok 3 godziny:)

Ciasto przy swojej cytrynowej nucie oraz masie chałwowej jest bardzo smaczne i oryginalne. Nie lubię chałwy bo dla mnie jest słodko-gorzka, mdląca. Natomiast w połączeniu z babką o smaku cytrynowym jest czymś obłędnym. :)


1 komentarz:

  1. Z masą chałwową to by mojemu tacie przypadła do gustu :) Muszę zapisać przepis i mu zrobić na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blogująca mama dwójki , Blogger