Piernik z masą serową
Chyba znacie piernik Kętrzyński od Majonezów Kętrzyńskich? Jeśli nie to zapraszam Was do poznania. Gdyż jest bardzo smaczne, miękkie i nie jest suche:) U mnie bardzo często gości na stole, gdyż w krótką chwilę jest gotowy:) Dobra alternatywa gdy z wizytą przychodzą niespodziewani goście a nie mamy niczego na poczęstunek:) Idealny do kawy, herbatki.
Można zrobić piernik wprost z przepisu na opakowaniu, przekładany dżemem lub taki piernik-sernik jaki ostatnio u mnie gościł:)Dziś chciałam Wam przedstawić przepis trochę urozmaicony.
Od firmy:
"to tradycyjny smak, którego zachwyca nawet najbardziej wybrednych miłośników słodkości. O jego wyjątkowości decyduje doskonale wyważona mieszanka składników i przypraw oraz piękny korzenny aromat. Przepis jest prosty, szybki w przygotowaniu i niczym nie różni się od domowych wypieków. Można go wzbogacać ulubionymi dodatkami jak miód, migdały, konfitura, rodzynki. Efekt zawsze jest niezawodny: chrupiąca skórka i wilgotne w środku ciasto. Długo zachowuje świeżość. Jest znakomitym uzupełnieniem rodzinnych spotkań. Można go podawać w formie ciasta lub tworzyć z niego małe pierniczki. "
Ciasto robimy według przepisu na opakowaniu.
Do masy potrzebujemy:
1 serek mascarpone
pół słoiczka dżemu (ja użyłam wiśniowego z kawałkami owoców)
1 budyń waniliowy
1 szklanka mleka
5 łyżek cukru do pieczenia (mało ziarnisty)
2 łyżki masła
Budyń wraz z mlekiem oraz cukrem i masłem gotujemy na mały ogniu w rondelku aż do powstania gęstej masy. Studzimy. Serek mascarpone ucieramy. Dodajemy po 1 łyżce budyniu.
Piernik kroimy na dwa blaty. Na spód kładziemy masę budyniową. Następnie kładziemy dżem i przykrywamy ciastem:)
Choć zdjęcie nie wygląda smakowicie to ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i naprawdę wychodzi pyszne:)
Serdecznie zapraszam na stronę firmy http://majonezy-ketrzyn.pl/
Na Śląsku ten piernik jest bardzo popularny i towarzyszy wszelkim festynom i imprezom, a tu, gdzie obecnie mieszkam, jakiś się go nie spotyka.
OdpowiedzUsuń