Syrop z pokrzywy

U nas w domu zagościła iście majowa przetwórnia syropków i miodów. Ostatnio robiłyśmy miód z mniszka lekarskiego, którego przepis  możecie zobaczyć tutaj

A dziś zapraszam Was na przepis na syrop z pokrzywy. Tak! Z pokrzywy.  Ludzie zazwyczaj nie widzą właściwości tej rośliny lecz unikają jej aby nie poparzyć się. Po prostu uważają pokrzywę za chwast. Lecz dzisiejszym postem chciałam przekonać Was, że pokrzywa ma super właściwości a syrop z niej jest przepyszny!

Pokrzywa zawiera wiele witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Pokrzywa ma mnóstwo właściwości. Działa wspaniale w leczeniu kamicy nerkowej i różnego rodzaju schorzeń układu moczowego, Ma właściwości moczopędne. Wyciąg z liści pokrzywy stosuje się przy chorobie reumatycznej. 

Syrop z pokrzywy, którego przepis poniżej przeczytacie ułatwia przemianę materii. Jest idealny na problemy z żołądkiem, wątrobą czy nieżytem jelit oraz  wspomaga apetyt. Pokrzywa zawiera duże ilości żelaza, a zatem możemy stosować przy anemii i spadku żelaza w organizmie. Wpływa korzystnie przy produkcji czerwonych krwinek oraz obniża  poziom cukru we krwi.  Poza tym występują w niej między innymi ; magnez, fosfor,wapń, siarka, potas,jod, krzem i sód, chlorofil,witaminy A, K,C i B2.

Pokrzywa jest nazywana kobiecą rośliną gdyż stosuje się nią na stany zapalne pochwy. Przeciwdziała wypadaniu włosom oraz łamaniu się paznokci. Jest idealna na łojotok, grzybicę, łupież i inne schorzenia skóry głowy.


Z pokrzywy możemy zrobić okłady, soki, herbatki oraz syropy, którego przepis przedstawiam poniżej:)
jak zrobić syrop z pokrzywy, pokrzywa zastosowanie, pokrzywa właściwości, co dobre na anemię, pokrzywa a anemia, syrop z pokrzywy, sok z pokrzywy, naturalny lek na anemię, anemia, żelazo, witaminy w pokrzywie

Składniki:
  • pokrzywa
  • woda
  • cukier
  • kwasek cytrynowy/sok z cytryny

Pokrzywę zbieramy w rękawiczkach, aby się nie poparzyć. Najlepiej aby były młode, wtedy sok z niej będzie lepszy. Rwiemy same czubki. 
Zebraną pokrzywę płuczemy. Wkładamy do garnka, zbijamy (np. tłuczkiem) aby ją dobrze ugnieść. Zalewamy wodą. Na 1 kubek pokrzywy zalewamy 1 kubek wody. Gotujemy ok 30 minut. Następnie musimy przecedzić przez szmatkę a wywar wlewamy do garnka. Na 1 litr wywaru dodajemy 0,5 kg cukru oraz sok z cytryny lub łyżkę kwasku cytrynowego. Gotujemy kolejne 30-40 minut. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy ok 5 minut. 
jak zrobić syrop z pokrzywy, pokrzywa właściwości, syrop z pokrzywy, sok z pokrzywy, pokrzywa

jak zrobić syrop z pokrzywy, pokrzywa właściowości, pokrzywa zastosowanie

pokrzywa, anemia, zastosowanie, właściwości, jak zrobić syrop z pokrzywy, na co pokrzywa, co na piękne włosy i paznokcie, co zrobić z wypadaniem włosów

syrop z pokrzywy, jak zrobić syrop z pokrzywy, syrop własnej roboty, co na anemię, pokrzywa a anemia, żelazo, niski poziom żelaza, obniżona zawartość krwinek,

5 komentarzy:

  1. Syropu z pokrzywy jeszcze nie robiłam, ale Twój robi wrażenie. Nie ma to jak domowe przetwory bez chemii. A pokrzywa rzeczywiscie ma wiele cennych właściwości. Kiedyś często popijałam herbatkę z pokrzywy na wzmocnienie. Trzeba jednak pamiętać, że nie dla każdego jest dobra bo są przeciwwskazania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukam przepisu na syrop bez cukru, ale to chyba oksymoron. W każdym razie pokrzywa krzepi! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego? Zawsze cukier można czymś zastąpić:)

      Usuń
  3. Przypis zapisuję, gdyż u mnie na działce pokrzywa zaczęła rosnąć na potęgę i takiego syropu można dużo z niej przyrządzić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale słodko wyglądają te słoiczki :) moja mama również robi syrop z pokrzywy :D a syrop z mniszka najlepszy na przeziębienie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blogująca mama dwójki , Blogger