Ciasto z dynią
Ciasto z dynią albo z dyni jak zwał tak zwał:) Niedawno przedstawiłam Wam zupę z dyni a dziś chciałam zaprezentować Wam ciasto z niewielką (a może i wielką) zawartością dyni. Nie jest to jakaś babka, placek. Ciasto jest naprawdę pyszne, gdyż samo ciasto, mam na myśli spód, jest "mokre". A dodatkiem do niego jest masa, którą specjalnie przygotowałam dla mojej starszej córki aby choć troszkę przypominał tort, który uwielbia:)
Zapraszam
Składniki na ciasto:
4 jaja
2 szklanki cukru białego
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1/2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
Jaja wraz z cukrem utrzeć. Dodać olej, oraz resztę składników. Gdy wyrobimy masę. Odstawiamy i zabieramy się za dynię. Na moje oko jest to 1/3 średniej wielkości dyni. Obieramy ze skóry i tarkujemy na średnich oczkach. Z czego wychodzi nam 3-4 szklanki dyni. Dasz mniej nic się nie stanie. Jednak więcej niż 4 nie radzę, gdyż ciasto może zrobić się zakalcowate.
Następnie do naszej masy wsypujemy potarkowaną dynię i powoli mieszamy. Masa powinna zrobić się bardziej rzadka. Wkładamy ją do blachy. Pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Później Szybko przewracamy blachę a ciasto samo powinno się "odkleić"- taki sposób babciny:):)
Składniki na masę 1:
serek mascarpone
4 łyżki miodu lipowego (użyłam wileńskiego,ze względu na swój smak)
Przygotowanie:
Serek ucieramy na najwyższych obrotach ok 3 minut. Dodajemy miód i ucieramy chwilkę aby wymieszać składniki. Chłodzimy. Smarujemy na wierzch ciasta. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Składniki na masę 2:
250 śmietanki 30%
4 łyżki nutella
3 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietanę ubijamy. Dodajemy nutellę oraz cukier i mieszamy. Masą pokrywamy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki.
Ciasto powinno "poleżakować" w lodówce przynajmniej 3 godziny. Najlepsze jest z resztą na drugi dzień:)
Myślę,że można go nazwać takim mini torcikiem:)
Łatwo i pysznie ;) na urodziny męża byłby super :-)
OdpowiedzUsuńoj wyśmienite:)
UsuńO matuniu ile szczęścia na raz!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jesień zwłaszcza za Dynię :-) Chętnie upichcę ciasto wg.podanego przez Ciebie przepisu.
OdpowiedzUsuńTyle się nasłuchałam o ciastach dyniowych, że chyba w końcu trzeba będzie jakieś popełnić. Fajny przepis. Musi być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńSuper:-) Halloween się zbliża więc dynia na pewno u nas zagości i będzie okazją do wykorzystania przepisu:-)
OdpowiedzUsuńpokazałem żonie to może upichci:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWiesz, że nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z dyni, chociaż tak wiele razy już o tym myślałam? Czas wziąć się do roboty! Składniki są więc teraz tylko trochę czasu wykrzesać i ciasto na weekend jak znalazł :) Życz mi powodzenia:D
OdpowiedzUsuńNo to życzę powodzenia:) Ciasto nie jest takie trudne do zrobienia, także na pewno wyjdzie:)
UsuńTeż lubię przygotowywać ciasto dyniowe w ten sposób :D taka masa na górze od razu sprawia, że zwykły placek staje się wykwintnym tortem - mniam! <3
OdpowiedzUsuńChętnie bym zrobiła, gdyby nie te ilości cukru :(
OdpowiedzUsuńI znowu moja ukochana dynia! W moim przypadku wystarczy zmniejszyć ilość cukru i będzie pychotka! :)
OdpowiedzUsuńale smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Jeszcze nigdy nie piekłam niczego z dynio. Ciekawe jak smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta sezonowe, dynia to prawdziwe cudo w kuchni!!!
Skromne, ale wygląda smacznie :D Szkoda, że obecnie nie jem słodyczy a w szczególności ciast, które kocham a dyniowe musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńgambar ayam sabung adu bangkok ! ! !
OdpowiedzUsuń