Ciasto z rabarbarem


Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Zrobicie je migiem:) Proste, smaczne . Nie za słodkie, bo rabarbar ma taki ciekawy kwasowy posmak. Dla mnie pycha:)


Składniki:
4 jaja
1 szklanka cukru białego marki Polski Cukier
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mąki pszennej tortowej z Młynów Stoisław
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
45 dag rabarbaru (dla uznania ja lubię go duuużo)
cukier puder marki Polski Cukier do posypania


Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm posmaruj masłem. Rabarbar obierz i umyj. Następnie pokrój w kostkę. Oprósz mąką.
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj i odstaw.
Do ubitych na sztywną piane białek stopniowo, cały czas ubijając, dodawaj cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Wolno nalej olej, cały czas mieszając. W trzech turach wsypuj mąkę z proszkiem , mocno mieszając.
Ciasto włóż do tortownicy, wyłóż rabarbar i piecz ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Blogująca mama dwójki , Blogger