DOMOWY FAST FOOD Z INDYJSKIM SOSEM
Jest ciepło , ba! Gorąco. Często nie mamy ochoty na ciepłe danie, a co mówić o gotowaniu w kuchni. Zazwyczaj idziemy na łatwiznę i zamawiamy kebaba czy pizzę. Nie macie tak??
Ostatnio zapowiadałam Wam na Instagramie , że szykuję dla Was wpis o szybkim żarełku w ciepłe dni! I oto jest -domowy fast food, jednak z tej zdrowszej strony.
Pamiętacie jak pokazywałam Wam kebaba w wersji light ? Dzieciaki same robiły sobie własnego kebaba z łagodnym sosem, a ja urozmaiciłam go średnio pikantną pastą Tikka Masala od Patak's. Szybko, smacznie i przede wszystkim zdrowo! Zainteresowani? Przepis poniżej:)
kebab
Pierś kurczaka należy przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżeczkami papryki słodkiej oraz podsmażyć.Tortille upiec ok 0,5 minuty w piekarniku, polać sosem i nałożyć warzywa i mięsko.
Jak widzicie to nic trudnego. Danie można skomponować na wiele sposobów, a rewelacyjnym dodatkiem do naszego kebaba mogą być pasty Patak's . Jeśli lubicie łagodne sosy możecie dodać do swojego kebaba pastę Mild Curry ( trochę więcej na temat pasty---LINK). Jest to mieszanka aromatycznych przypraw, kolendry, papryki i imbiru , które nadaje wyrazistego smaku potrawom.
Natomiast dla lubisiów ostrych smaków (czyli mnie!) proponuję pastę Hot Curry , która jest rewelacyjna.
cukinia
Sezon na cukinie już rozpoczęty. Młoda, zdrowa i najpyszniejsza jest w tym momencie. Leczo w takiej wersji jeszcze nie znacie :) Leczo z ryżem ? Czemu nie! Spróbujcie, bo wyjdzie obłędne!
Ostatnio zapowiadałam Wam na Instagramie , że szykuję dla Was wpis o szybkim żarełku w ciepłe dni! I oto jest -domowy fast food, jednak z tej zdrowszej strony.
Pamiętacie jak pokazywałam Wam kebaba w wersji light ? Dzieciaki same robiły sobie własnego kebaba z łagodnym sosem, a ja urozmaiciłam go średnio pikantną pastą Tikka Masala od Patak's. Szybko, smacznie i przede wszystkim zdrowo! Zainteresowani? Przepis poniżej:)
kebab
składniki dla 4 osób:
4 gotowe tortille
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 zielony ogórek pokrojony w plasterki
2 średniej wielkości pomidory pokrojony w plasterki
1 czerwona cebula posiekana w słupki
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
Jak widzicie to nic trudnego. Danie można skomponować na wiele sposobów, a rewelacyjnym dodatkiem do naszego kebaba mogą być pasty Patak's . Jeśli lubicie łagodne sosy możecie dodać do swojego kebaba pastę Mild Curry ( trochę więcej na temat pasty---LINK). Jest to mieszanka aromatycznych przypraw, kolendry, papryki i imbiru , które nadaje wyrazistego smaku potrawom.
Natomiast dla lubisiów ostrych smaków (czyli mnie!) proponuję pastę Hot Curry , która jest rewelacyjna.
cukinia
Sezon na cukinie już rozpoczęty. Młoda, zdrowa i najpyszniejsza jest w tym momencie. Leczo w takiej wersji jeszcze nie znacie :) Leczo z ryżem ? Czemu nie! Spróbujcie, bo wyjdzie obłędne!
Składniki:
ok 200g ryżu
1 średniej wielkości cukinia choć jeśli są małe to dałabym dwie
1 kiełbasa
sól, pieprz
1 cebula
sos Patak's butter chicken lub tandoori
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pokrojoną cebulkę podsmażamy na masełku dodajemy kiełbaskę i smażymy. Wrzucamy do rondelka. Pokrojoną cukinie w kostkę wrzucamy do rondelka i podsmażamy kilka minut. Wlewamy sos Tandoorii , przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok 15-20 minut. I gotowe! Na talerz nakładamy porcję ryżu i polewamy sosem. Można również dodać grzanki:)
Uwielbiamy takie dania. A nasza cukinia już dojrzewa niedługo bedzie pysznie
OdpowiedzUsuńMam ten sos w domu ! Kiedyś bardzo często jadłam domowe fastfoody teraz jakoś o nich zapomniałam. Musze zrobić coś fajnego.
OdpowiedzUsuńOstatnio pokochałam indyjskie jedzenie, lubię takie ostre klimaty. Może faktycznie rozwiązaniem jest gotowy sos? Bo jego samodzielne przygotowanie jest bardzo czasochłonne.....
OdpowiedzUsuńDość często zdarza mi się robić takiego kebaba ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zawijać warzywa w tortille :) Nigdy nie łączyłam ich z indyjskimi sosami, ale to bardzo fajna opcja:) Ostatnio robię nieśmiałe próby odtwarzania indyjskich smaków :)
OdpowiedzUsuńJa lubię robić w tortilli mięso mielone z cebulką i czerwoną fasolą. Ale w takie gorące dni to jedyna pomoc :)
OdpowiedzUsuńInspirująco :) fajny ten sosik
OdpowiedzUsuńFajne danie - szybkie, zdrowe i pewnie pyszne. Kalorii chyba też nie ma dużo. Dzięks za przepis :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię kombinować, ale bez tych chemicznych sosów :)
OdpowiedzUsuńCoś co kocham najbardziej na świecie ! Dzisiaj będzie na kolację tylko w wersji z kurczakiem ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńo! Dzięki za inspiracje
OdpowiedzUsuńOoooo widze cos nowego na kolacje :) moze bez sosu zrobie bo moje dzieciaki nie bardzo lubia takie smaki... Ale reszta bedzie sie zgadzac :)
OdpowiedzUsuńJa w upał uwielbiam chłonik i nic więcej mi do szczęścia wtedy nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńDomowe zawsze lepsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe jedzonko :P
OdpowiedzUsuńAle ekstra, super taka domowa tortila :D
OdpowiedzUsuńTak, tylko sos bym sama zrobiła :D
OdpowiedzUsuńja bym tylko sama zwinęła :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis ;D
OdpowiedzUsuńOo jest mega super:) polecam naprawde
OdpowiedzUsuńUuuuuu domofy fast food? coś w sam raz dla mnie ;D
OdpowiedzUsuńI weź tu się odchudzaj :D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne
OdpowiedzUsuńJuż to lubię :)
OdpowiedzUsuńI właśnie dzięki tobie mam załatwioną przekąskę na najbliższą imprezę :))
OdpowiedzUsuń