PIECZONA ŁOPATKA W SOSIE PIECZARKOWO-KOPERKOWYM - PRZEPIS
Jesteś weganinem czy innym wegetarianinem to proszę opuść ten wpis, bo dziś na stół wjeżdża mięsko! I to nie byle jakie a z prawdziwej wiejskiej świni bom drobiu nie trawię!:)
Może po mnie nie widać , ale uwielbiam jeść! Ostatnio podrzuciłam Wam przepis na moją ulubioną zupę. Aczkolwiek tych zup jest u mnie stosunkowo mało. Dziś natomiast chwalę się ! A co ! Wyszła mi bezbłędna łopatka pieczona w sosie własnym. Już kilka osób pytało się o przepis, zatem wrzucam.
PIECZONA ŁOPATKA
Łopatkę umyć. Do garnka wlać wodę , dodać włoszczyznę pieprz w ziarnach, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego . Do gotującej się wody wrzucić łopatkę. Gotować ok 20 minut. Następnie wyjąć łopatkę i ostudzić. Mięso pokroić w kawałki , w zależności od upodobań mogą być to plastry jak na typowe bitki czy schabowe albo kawałeczki jak na gulasz:) Mięsko powinno być lekko krwiste. Łopatkę zamarynować dodając paprykę czerwoną, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, odrobinę oleju oraz pokrojoną cebulę. Odstawić na 30 minut. Wstawić do piekarnika na ok 30-40 minut. Piec w 200 stopniach , pod koniec zmniejszyć do 180 stopni.
SOS PIECZARKOWO -KOPERKOWY
Pieczarki posiekać. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki, dodać szczyptę soli i posiekany lubczyk. Na koniec na najmniejszym ogniu dodać powoli po łyżce śmietany, serek topiony i posiekany koperek.I włala, gotowe! :) łopatka z sosem pieczarkowym smakuje wyśmienicie. Dodałam również brokuł i kalafior ugotowany na parze.
Składniki:
ok 400 gram łopatki wieprzowej
włoszczyzna;
-marchew
-por
-1/4 selera średniej wielkości
-korzeń pietruszki
przyprawy;
-sól
-pieprz
-ziele angielskie
-czosnek niedźwiedzi
-papryka czerwona słodka w proszku
-liść laurowy
olej
2 średniej wielkości cebule
koperek
pieczarki ok 300 g
śmietana 200-250 ml 18%
serek topiony
Co prawda dopiero rano - ale smaka będę miał cały dzień! Przepis dodaję do zakładek - wrócę z recenzją!
OdpowiedzUsuńMam jedno zastrzeżenie, czy to aby na pewno łopatka? surowe mięso wygląda na schab z otoczką. Ale smakowicie. 🙂
OdpowiedzUsuń