Kawa z mikrofali z syropem i miodem
Kto mnie zna ten doskonale wie o tym, że jestem kawoszką. Uwielbiam kawy. Z mlekiem, bez, ze śmietanką , z bitą śmietaną, z syropem....
Dziś chciałam podzielić się przepisem na kawę z miodem ale i z syropem, który jest niesamowity w smaku. Dla mnie, jako iż należę do osób, które nie uważają słodkiej kawy-syrop jest czymś wprost idealnym. Nadaje fantastycznego aromatu, przy czym słodzi zmysł smaku.
Kawa ale jaka? Dziś przepis na kawę rozpuszczalna-ja użyłam akurat nescaffe gdyż jest mocna i czuć dużą dawkę "goryczy" co dla mnie jest plusem:)
Ciekawi przepisu? Czytajcie dalej:)
Pół szklanki mleka wraz z 1 łyżeczką (chyba ,że lubisz słodką kawę to dodaj więcej) miodku oraz łyżeczką syropu (który znajdziecie TU)
wstawiamy do mikrofali i podgrzewamy ok 2,5 minuty.
Następnie dodajemy 3 łyżeczki kawy i mieszamy.
Kolejno przygotowujemy bitą śmietanę czyli 50 ml śmietany 36% ubijamy na sztywno na koniec dodajemy łyżeczkę miodu (nadal ubijając). Do szklanki z kawą na wierzch nakłądamy bitą śmietanę. Polewamy łyżeczką lub dwiema syropu:)
Śmietana jest dodatkiem do pysznej kawy, której aromat nadał jej syrop:)Ja użyłam syropu o smaku kokosowym. Ciekawa smaku, nie mogłam odpuścić:) Dla mnie bomba (kaloryczna też ale raz się żyje). Genialny pomysł na deser, dodatek do słodkiego ciasta:)
Syrop oraz inne dodatki do kawy możecie odnaleźć w sklepie internetowym http://www.kawowo.com.pl/. O którym pisałam już TU. Pamiętacie te pierniczki? Idealne do kawuni:)
cos pysznego :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń