PIECZONA ŁOPATKA W SOSIE PIECZARKOWO-KOPERKOWYM - PRZEPIS

Jesteś weganinem czy innym wegetarianinem to proszę opuść ten wpis, bo dziś na stół wjeżdża mięsko! I to nie byle jakie a z prawdziwej wiejskiej świni bom drobiu nie trawię!:)
lopata-pieczonalopatka-w-sosie-koperkowym-pieczarkowym-przepisnalopatke-gotowanalopatka-pomyslnalopatke-lopatka-lopatke-przepisnalopatke-jakzrobiclopatke-jakupieclopatke-przepis-jak-zrobic-pieczarki-sospieczarkowy-wsosiepieczarkowym-pieczarki

Może po mnie nie widać , ale uwielbiam jeść! Ostatnio podrzuciłam Wam przepis na moją ulubioną zupę. Aczkolwiek tych zup jest u mnie stosunkowo mało. Dziś natomiast chwalę się ! A co ! Wyszła mi bezbłędna łopatka pieczona w sosie własnym. Już kilka osób pytało się  o przepis, zatem wrzucam. 
lopata-pieczonalopatka-w-sosie-koperkowym-pieczarkowym-przepisnalopatke-gotowanalopatka-pomyslnalopatke-lopatka-lopatke-przepisnalopatke-jakzrobiclopatke-jakupieclopatke-przepis-jak-zrobic-pieczarki-sospieczarkowy-wsosiepieczarkowym-pieczarki

PIECZONA ŁOPATKA
Łopatkę umyć. Do garnka wlać wodę , dodać włoszczyznę pieprz w ziarnach, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego . Do gotującej się wody wrzucić łopatkę. Gotować ok 20 minut. Następnie wyjąć łopatkę i ostudzić. Mięso pokroić w kawałki , w zależności od upodobań mogą być to plastry jak na typowe bitki czy schabowe albo kawałeczki jak na gulasz:)  Mięsko powinno być lekko krwiste. Łopatkę zamarynować dodając paprykę czerwoną, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, odrobinę oleju oraz pokrojoną cebulę. Odstawić na 30 minut. Wstawić do piekarnika na ok 30-40 minut. Piec w 200 stopniach , pod koniec zmniejszyć do 180 stopni.

SOS PIECZARKOWO -KOPERKOWY
Pieczarki posiekać. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki, dodać szczyptę soli i posiekany lubczyk. Na koniec na najmniejszym ogniu dodać powoli po łyżce śmietany, serek topiony i posiekany koperek.

I włala, gotowe! :) łopatka z sosem pieczarkowym smakuje wyśmienicie. Dodałam również brokuł i kalafior ugotowany na parze. 
lopata-pieczonalopatka-w-sosie-koperkowym-pieczarkowym-przepisnalopatke-gotowanalopatka-pomyslnalopatke-lopatka-lopatke-przepisnalopatke-jakzrobiclopatke-jakupieclopatke-przepis-jak-zrobic-pieczarki-sospieczarkowy-wsosiepieczarkowym-pieczarki

Składniki:

ok 400 gram łopatki wieprzowej

włoszczyzna;
-marchew
-por
-1/4 selera średniej wielkości
-korzeń pietruszki
przyprawy;
-sól
-pieprz
-ziele angielskie
-czosnek niedźwiedzi
-papryka czerwona słodka w proszku
-liść laurowy
olej
2 średniej wielkości cebule
koperek
pieczarki ok 300 g
śmietana 200-250 ml 18%
serek topiony

2 komentarze:

  1. Co prawda dopiero rano - ale smaka będę miał cały dzień! Przepis dodaję do zakładek - wrócę z recenzją!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam jedno zastrzeżenie, czy to aby na pewno łopatka? surowe mięso wygląda na schab z otoczką. Ale smakowicie. 🙂

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blogująca mama dwójki , Blogger